Infraröd bastu


Vad är en infraröd bastu?

De är en s.k. lågtemperatur bastu, och de flesta kan i princip använda det. Det menas att i en IR-bastu ligger temperaturen kring 40-65 C mot en traditionell bastu 80-100 C. Den är behaglig att vistas i, till och med dem som inte känner sig komfortabla i höga temperaturer.

Hur fungerar en infraröd bastu?

En infraröd bastu värmer inte bara upp luften, utan värmer objekten det vill säga den som badar bastu och omkringliggande material. Det är med andra ord raka motsatsen till en traditionell bastu som värmer luft för att sedan värma dig. Se bilden nedan

Värmen går på djupet i vävnaderna och tränger genom till ett djup av ca 4-5 cm. Denna långvågiga infraröda värme är helt ofarlig, som även används på sjukhus för att värma spädbarn med.

Från det infraröda frekvensområdet kommer den största delen av solens energi. Infrarött är en form av strålningsvärme, som värmer objekt utan att värma luften. Du har säkert upplevt hettan från sanden en solig sommardag. Förmågan att värma upp är så tydlig, så när vi är i direkt solljus känner värmen på vår kropp och hur den absorberar de infraröda strålarna. Om sedan ett moln skuggar solen känner vi oss genast kallare, vilket betyder inte att temperaturen har sjunkit utan att molnet hindrar de infraröda strålarna att nå vår kropp.

Infraröda strålar är en form av ljus/energi vilket är osynlig för oss, och får inte blandas ihop med UV (ultravioletta) strålar som kan bränna och skada huden.

Vilka fördelar/effekter har en IR bastu?

Rensar ut gifter i kroppen – Detox, är ett (bland många) sätt att använda IR bastu till. Föroreningar och kemikalier finns överallt och är nästan omöjligt att undvika. Livsmedel är till stor del processade. Det innehåller transfetter, tillsatser, färg och konserveringsämnen etc etc och till stor del äter/dricker vi det från plastbehållare som i sin tur gör att vi utsätts för ftalater. Luften är ett annat exempel med avgaser från bilar, fabriker och även från målarfärg, kläder, hudvårdsprodukter etc etc listan kan göras lång.

Bra för muskler och leder – Muskelbesvär med stelhet, värk samt muskelkramp. Stela leder med kroniska ledsjudomar som reumatism, artrit etc. Stelhet i axlar och nacke. Wiplash. Kalla händer och fötter.

Lindrar hudbesvär – Den ökande blodcirkulationen och den djupa reningen skapar vitalitet och lyster i huden. Torr och hård hud blir mjuk, len och smidig. Tilltäppta porer öppnas. Bastun förbättrar och minskar även eksem och psoriasis. Smärtlindrande vid ärr-vävnad efter brännskada

Andra fördelar – Stärker immun-försvaret. Avstressande och avkopplande.

Kontraindikationer – Självklart ska man inte använda bastun för att bota eller behandla ett sjukdomstillstånd. Prata alltid med din läkare om du använder receptbelagda läkemedel eller är diagnosterad med viss sjukdom. En akut ledskada bör inte värmebehandlas under de första 48 timmarna. Vid implantat som höftled/knäled med plattor, skruvar etc ska de ej bli påverkad av infraröd bastu. Silicon inplantat absorberar de infraröda strålarna, men silicon smälter dock först vid 200 C. Vid osäkerhet, prata med din läkare. Gäller även vid olika typer av hjärtproblem och pacemaker, viktigt att prata med din läkare innan du badar ir-bastu.

För mer info – läs på denna sida. Min IR-bastu är en Luxway och denna infon kommer även därifrån
https://www.luxway.se/

Using Format